Nee, dit stukje gaat niet over het aannemen van beroepen. Maar wel over die momenten dat je werk muurvast zit. Ga eens ergens anders zitten.

Is het je wel eens opgevallen dat onze metaforen om uit te drukken dat het ‘niet wil’ met een preek of met iets anders dat gemaakt of geschreven moet worden, meestal plaatselijk zijn? Je zit vast, of je loopt vast, muurvast zelfs, je kunt geen kant op, weet niet hoe je verder moet, kunt er geen beweging in krijgen.

Overweeg eens om er letterlijk beweging in te krijgen. Vaak helpt het als je jezelf verplaatst. Misschien kun je ergens anders gaan zitten werken. Laptop mee en in de hoek van de studeerkamer zitten waar je normaal pastorale gesprekken voert. Of in een zaal van de kerk. Een bibliotheek. Of gewoon een wandeling maken.

Ik kom hier op, omdat ik zelf op het moment zo’n ervaring heb. Ik zit op twee uur rijden van huis op een kamer te werken. Besloten te doen omdat het werk aan het proefschrift thuis even ‘vast’ zat. Inmiddels ‘gaat’ het weer goed. Zo goed, dat ik bedacht dit verhaal eens te schrijven.

Advertenties