Bij de preekvoorbereiding leg ik graag verschillende vertalingen naast de grondtekst. Liefst een brede selectie, met daarin de NBV (onze kanselbijbel), de NGB’51 (die is mij nog steeds het meest vertrouwd), de (H)SV en de Willibrordvertaling.

Sinds een tijdje maak ik zulke vergelijkingen heel gemakkelijk met behulp van de Stuttgarter Elektronische Studienbibel (SESB). Een prachtig programma met enorm veel mogelijkheden. Met een paar keer klikken heb je een mooi en printbaar overzicht van vertalingen tot je beschikking. Alleen jammer dat de HSV nog niet beschikbaar is in de SESB.

Een alternatieve route is die via de bekende website van het Bijbelgenootschap, biblija.net. De grondtekst vind je hier niet, maar de HSV (toch een beetje de concurrent van het NBG) weer wel.

Nu hoef ik lezers van dit blog natuurlijk niet uit te leggen dat je via biblija.net vertalingen kunt vergelijken. Misschien wel een handige tip is dat je de webapplicatie ´Printwhatyoulike´ kunt gebruiken om de bijbelteksten van deze site te printen. Websites zijn opgebouwd uit frames, gevuld met links, titels en tekst. Printwhatyoulike helpt om alleen het frame af te drukken met de informatie die je wilt hebben. Dat scheelt vaak veel papier én maakt de print een stuk overzichtelijker.

Advertenties