Heb je dat ook wel eens? Iemand vraagt: “En, hoe ging het vandaag?” En jij moet antwoorden: “Nou, het was weer typisch zo’n dag dat er niets uit je handen komt.”

Ik denk dat iedereen dat wel eens heeft. Dus ja, óók die efficiënt georganiseerde en gefocuste moderne kenniswerker die gepokt en gemazeld is in de kunst van GTD, lifehacking en time management. Ook zo iemand heeft wel eens te maken met een laag energiepeil, gebrek aan motivatie of een tekort aan focus.

De belangrijke vraag is alleen: hoe ga je ermee om? Laat je jezelf door de omstandigheden opslokken, of probeer je er toch iets van te maken? Hieronder drie handvatten die ik gebruik als ik “typisch zo’n dag” meemaak.

1. Van mijn vader heb ik het wijze woord meegekregen: “Je kunt geen ijzer met handen breken.” Accepteer dus dat je blijkbaar rust of afleiding nodig heb. Ga niet jezelf frusteren door toch die preek te willen schrijven, maar kies liever voor een frisse neus. Een power nap kan ook wonderen doen.

2. Organiseer het werk zo dat je kunt schakelen tussen verschillende activiteiten, afhankelijk van je energiepeil. Als de preek niet uit de verf komt, ga dan niet doelloos surfen op internet, maar werk de administratie bij of pleeg een paar telefoontjes. Op die manier krijg je toch een voldaan gevoel, ook al doe je niet wat je eigenlijk van plan was te doen. Randvoorwaarde is wel dat je op elk moment overzicht hebt over alle dingen die je kunt doen. De GTD-methode biedt hiervoor een goed houvast.

3. En wat als je toch echt flink aan de slag moet, terwijl je eigenlijk niet vooruit te branden bent?  Gebruik dan een stok en/of een wortel om jezelf in beweging te krijgen. Een stok is bv. dat je jezelf hardhandig dwingt alle afleiding te elimineren: Internet uit, telefoon uit, misschien zelf zonder pc werken. Maar de wortel werkt beter. Je kunt jezelf op micro-niveau belonen door na elke 25 minuten geconcentreerd werken  5 minuten pauze te nemen (de zgn. Pomodoro-methode). Maar je kunt jezelf ook een grotere wortel beloven: Als deze preek af is, dan ….

Typisch tijd om nu weer terug te gaan naar m’n proefschrift.

Advertenties