In mijn vorige bijdrage schreef ik iets over het programma Fingertips. Een van de basisfunctie van dit programma is het snel openen van programma’s. Het is dus, om het in newspeak te zeggen, een auto-launcher. Helemaal “auto” werkt het natuurlijk niet, maar je kunt er het opstarten van programma’s wel aanzienlijk mee versnellen.

Eerst iets over het openen van programma’s zonder extra software. Veel mensen gebruiken daarvoor de muis: Bewegen met de cursor, klikken op het Windows-vlaggetje, scrollen in de lijst, klikken en klaar. Je kunt dit procedé al iets versnellen door sneltoetsen te gebruiken (voorkomt bovendien mogelijk RSI-klachten). Je kunt onder Windows het “Menu start” (onder het vlaggetje) ook oproepen met de toetscombinatie “Windows + b”, waarvoor je dan wel een toetsenbord nodig hebt met een Windows-toets erop. Vervolgens kun je navigeren met de cursor-toetsen en selecteren door op enter te drukken.

Maar in het “menu start” vind je alleen veelgebruikte programma’s in één oogopslag. En moet je steeds een statische lijst doorscrollen. Handiger is daarom het gebruik van een auto-launcher, zoals die van Fingertips. Zelf gebruik ik eigenlijk liever een ander programma hiervoor: Launchy. Dit programma is heel stabiel en “slimmer” dan Fingertips, doordat het zelf sneller programma’s herkent.

Met behulp van een auto-launcher kun je met een minimale inspanning programma’s en onderdelen van Windows openen. Hiernaast zie je het scherm van Launchy. Je kunt dit oproepen met de toetscombinatie “alt + enter”. Vervolgens begin je de naam van het programma in te typen. Als het programma goed is ingewerkt, herkent het vaak al na een of twee letters het programma dat je wilt hebben. Vervolgens op enter drukken en de applicatie wordt geopend. Je kunt Launchy of Fingertips óók gebruiken om muziekbestanden of mappen te openen.

Gun een auto-launcher na installatie wel even de tijd om jou en je computer te leren kennen. Mijn ervaring is dat Launchy na één werkdag en een keer opnieuw opstarten optimaal functioneert.

Advertenties