In een aantal blogs ben ik op zoek naar de kracht van de “Getting Things Done” methode voor de praktijk van het domineesvak. Geen samenvatting van GTD dus, eerder een persoonlijke impressie. Hieronder mijn derde en laatste bijdrage.

3. Denk in context en energie, niet in werk of privé.

Het aanbrengen van een scheiding tussen werk en privé is zo’n beetje de heilige graal in veel adviezen over “personal management.” Het verrassende van GTD is dat het deze scheiding relativeert. Reden: voor de meeste mensen werkt het gewoon niet. Dingen lopen nu eenmaal vaak door elkaar– in de pastorie en in je hoofd. De methode komt erop neer dat je dit accepteert en je er niet door laat frustreren. Het is zinvoller om te werken aan het eigenlijk doel: Je wilt graag momenten van echte ontspanning en rust, zonder dat er “losse eindjes” van werk in je hoofd of in je huis rondslingeren. En juist op dit punt is GTD een uitkomst voor predikanten.

De methode adviseert namelijk om je takenlijst uit te splitsen op basis van al die verschillende contexten waarin je je bevindt. Elke context biedt mogelijkheden om bepaalde taken te doen. Bij voorbeeld: Je maakt lijstjes met taken die je aan je bureau kunt doen, bij huis, onderweg, in de kerkenraadsvergadering, achter je e-mailprogramma. En zo voorts. Op basis van deze specifieke lijsten – die redelijk kort en overzichtelijk blijven – beslis je wat je op een bepaald moment kunt en wilt doen. En als je niks wilt doen – ontspannen dus –, dan laat je je lijsten even dicht.

4. Zorg voor goede en leuke spullen

De schrijver van “Getting Things Done,” David Allen, geeft in zijn boek veel concrete en bruikbare adviezen voor het ordenen van je werkruimte en de bestanden op je pc. Maar, zo stelt hij, zulke adviezen werken alleen als je ook een beetje wilt investeren in goed materiaal. Concreet: Probeer niet alles in vijf mappen te proppen, maar koop er meteen twintig. En zorg dat je spullen hebt die een beetje leuk zijn, zodat je ook zin hebt om ermee aan de slag te gaan. Dat klinkt heel flauw misschien, maar het werkt echt zo.

Ten slotte, zoals bij elke methode vraagt GTD om vertaalslag naar je eigen situatie en voorkeuren. Ook als je met de methode als zodanig niets hebt, helpt het boek je om na te denken over de manier waarop je werkt en mogelijkheden je daarbij hebt. Ben je benieuwd naar meer adviezen voor de organisatie van je werk als predikant of pastor? Op 6 oktober en 10 november hopen Arnold Huijgen en ik een tweedaagse PEP-cursus te geven over de praktische kant van het ambt.

N.a.v. David Allen, “Getting things done. Prettig en efficiënt werken zonder stress.” Academic Services, 2007. ISBN 9789052616261. Vertaling van “Getting things done. The Art of Stress-Free Productivity.” Penguin Putnam Inc, 2002. ISBN 9780142000281

Advertenties